NOS NieuwsAangepast

Steeds minder wit in Moskou

Door Mandy Duijn, bureau Moskou

Een grote mensenmassa stroomt de metrowagons uit op station Arbatskaja. Mannen met witte linten op de jas gespeld, vrouwen met witte strikken in hun haar. Ze zijn allemaal op weg naar de anti-Poetindemonstratie aan de Nieuwe Arbat, hartje Moskou.

Bij de ingang van het terrein worden spotprenten van Vladimir Poetin uitgedeeld. En nog meer witte linten, hét symbool van verzet tegen de nieuwe oude president. In de schaduw van het aangrenzende winkelcentrum staan duizenden demonstranten. Vermoedelijk zijn minstens net zoveel demonstranten vandaag thuisgebleven. Ze hebben zich bij Poetins overwinning neergelegd.

De organisatie zegt dat er 25.000 demonstranten zijn, de politie houdt het op 8000. De waarheid ligt zoals altijd vermoedelijk ergens in het midden. Een tegenvaller voor de organisatie, want de autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een demonstratie van 50.000 mensen.

Engelenvleugels

Eén van de demonstranten is Katja. Ze gaat naar elke anti-Poetindemonstratie en is de hoop voorlopig niet verloren. Op haar rug bungelen vleugels van witte engelen. "We moeten elkaar vaker ontmoeten", staat er op een bord dat ze in de lucht houdt. De mensen om haar heen beginnen te klappen en juichen als ze de tekst zien.

Het demonstratieterrein strekt zich uit over enkele honderden meters. Op het podium worden liederen gezongen, toespraken gehouden en leuzen geroepen. Maar de leus "Rusland zonder Poetin" is aan de andere kant van het terrein nauwelijks te horen.

Waar bij de demonstratie van afgelopen maandag vooral ouderen rondliepen, zijn er nu veel jongeren: meisjes op hoge hakken en jongens in trendy kleding. Katja's zoon Misja is er ook, samen met een vriend. Misja houdt vol. "Als je maar doorgaat, dan moet er op een gegeven moment wel wat veranderen."

Gearresteerd

Eén van de sprekers, de bekende activist Sergei Oedaltsov, roept de menigte op om te blijven tot na het protest. Veel demonstranten verlaten het terrein echter al voor die tijd.

Het is de vraag hoeveel van de demonstranten er de volgende keren bij zullen zijn, zoals op 7 mei, de inauguratiedag van Poetin. Zelf wordt Oedaltsov na afloop van de demonstratie gearresteerd, net als enkele tientallen andere demonstranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl