NOS NieuwsAangepast

Beroep op Rusland voor actie Syrië

Een aantal Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië en Qatar heeft Rusland opgeroepen om zich eindelijk te scharen achter een vredesplan voor Syrië. De oproep werd gedaan tijdens een overleg van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken en hun Russische collega Lavrov.

Lavrov kreeg tijdens de bijeenkomst in Caïro te horen dat zijn land de Syrische president Assad een vrijbrief heeft gegeven voor geweld tegen het Syrische volk. Rusland heeft zich steeds verzet tegen VN-resoluties die het geweld in Syrië veroordelen.

Omdat Rusland in de VN-Veiligheidsraad vetorecht heeft, is er nog geen bindende resolutie aangenomen.

Kofi Annan

Lavrov zegt dat Rusland Assad niet wil verdedigen, maar voegt eraan toe dat Assad niet alleen verantwoordelijk is voor het geweld in Syrië. De minister benadrukt dat Rusland geïnteresseerd is in een vreedzame oplossing van het conflict.

Assad had eerder vandaag een ontmoeting met de VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan. Annan heeft nog niet gereageerd op zijn ontmoeting met Assad. Het lijkt erop dat hij tevergeefs heeft ingepraat op president Assad. Die voelt niets voor een wapenstilstand, zei hij tegen een Syrisch persbureau.

Volgens Assad is een vreedzame oplossing voor het conflict in Syrië ver te zoeken. Hij zegt dat terroristen voor onrust en chaos in Syrië zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl