NOS NieuwsAangepast

Talibanstrijders naar Qatar

Vijf Talibanstrijders die vastzitten in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay worden overgeplaatst naar Qatar. Een woordvoerder van de Afghaanse president Karzai zegt dat het vijftal met de overplaatsing heeft ingestemd.

De overplaatsing naar Qatar maakt deel uit van de Amerikaanse inspanningen om de Taliban aan de onderhandelingstafel te krijgen. De VS wil voor eind 2014, als het land zijn troepen terugtrekt, een vredesovereenkomst hebben tussen de strijdende partijen in Afghanistan.

De vijf zitten al tien jaar vast op de Amerikaanse legerbasis op Cuba. Ze maakten tot 2001 deel uit van de top van het Talibanbewind.

Verzoening

De woordvoerder van Karzai zegt dat hij hoopt dat de overplaatsing van de Talibanstrijders "een stap voorwaarts" is in het vredesproces.

Qatar speelt een belangrijke rol bij mogelijke vredesonderhandelingen tussen het Afghaanse bewind en de Taliban. Eerder vandaag werd bekend dat de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Qatar gaat om daar met de regering te praten over verzoening. In januari opende de Taliban al een kantoor in het oliestaatje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl