NOS NieuwsAangepast

VS geeft oorlogsbuit aan Filipijnen

De VS heeft twee kerkklokken teruggegeven aan de Filipijnen die meer dan honderd jaar geleden waren meegenomen als oorlogsbuit. De klokken met bijbehorende houten constructie gaan naar het Nationaal Museum in Manilla.

Amerikaanse militairen namen de kerkklokken in 1899 na een bombardement mee uit een kerk in Meycauayan. De VS had een jaar daarvoor in een korte oorlog met Spanje de Filipijnen veroverd.

Van 1899 tot 1902 sloegen de Amerikanen vervolgens in een bloedige oorlog het Filipijnse verzet neer. In 1946 lieten de Verenigde Staten de Filipijnen onafhankelijk worden.

Spoorloos

De Filipijnen hebben jarenlang aangedrongen op teruggave van de klokken. De twee klokken waren spoorloos, tot ze vorig jaar opdoken in een klooster in Californië. Hoe ze daar terecht waren gekomen, is niet duidelijk.

De kerklokken zijn tamelijk klein. De Amerikanen hebben destijds ook enkele zeer grote kerkklokken meegenomen. De Filipijnen eisen ook die terug, maar de Amerikaanse regering heeft daar tot nu toe niet aan willen meewerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl