Ernst kernramp Japan ter discussie

Reactorgebouw van eenheid 3 van Fukushima I»
Reactorgebouw van eenheid 3 van Fukushima I AP

Door redacteur Klimaat & Energie Heleen Ekker

"Het ongeluk was ernstiger dan ik aanvankelijk dacht, maar de gevolgen zijn minder ernstig dan werd gevreesd", zegt een deskundige van het Reactor Instituut van de TU Delft over de kernramp in de Japanse Fukushima-centrale.

Een jaar verder zijn experts het niet eens over de ernst van kernramp. Sommige deskundigen wijzen erop dat er geen enkele dode is gevallen als gevolg van de radioactiviteit die vrijkwam in de kerncentrale. Zij vinden dat het ongeluk niet in verhouding staat tot de gevolgen van de aardbeving en tsunami die Japan elders hebben getroffen.

Anderen, waaronder ook Greenpeace, spreken over de totale ontwrichting die de ramp heeft gehad voor honderdduizenden mensen, van wie 160.000 mensen nog steeds niet kunnen terugkeren naar huis.

Meltdown

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een zware aardbeving van 9,0 op de schaal van Richter. Deze beving leidde tot een tsunami die grote delen van het oosten van Japan onder water zette. De eerste uren leken de gevolgen voor de kerncentrale bij Fukushima nog beperkt, maar al snel werden de berichten steeds zorgelijker. De tsunami was 5 meter hoger dan waarop de kerncentrales waren berekend. De turbinegebouwen stroomden daardoor vol water met als gevolg dat de noodstroom in gevaar kwam.

Doordat in alle reactoren uiteindelijk de noodkoeling uitviel, liep de temperatuur in de reactoren steeds verder op. De splijtstof begon droog te koken en een deel van de splijtstof smolt, een meltdown. In drie reactoren vond een explosie plaats. In een straal van tientallen kilometers rond de kerncentrale werden alle mensen geëvacueerd.

Ook nu nog, een jaar later, worden drie reactoren continu gekoeld met water. De situatie is nog steeds zo dat mensen niet goed naar binnen kunnen. Het kan nog wel een jaar duren voordat dat mogelijk is. In de tussentijd wordt geprobeerd om met robots naar binnen te gaan. Vervolgens zal het waarschijnlijk nog tientallen jaren duren voordat alle splijtstof opgeruimd kan worden.

Kanker

Inmiddels is duidelijk dat de radioactiviteit zich vooral in noordwestelijke richting heeft verspreid en zich dus niet gehouden heeft aan de cirkels die de autoriteiten hebben getrokken voor evacuatie.

De grote vraag is hoe erg dat is. Oftewel: hoe groot zijn de gezondheidsrisico's waaraan mensen zijn blootgesteld. Daarover is het laatste woord nog niet gesproken. Hoewel verschillende deskundigen denken dat in Japan honderden tot enkele duizenden mensen op termijn vanwege het kernongeluk zullen overlijden aan kanker.

Deel deze pagina

Video

Hoe is het in Fukushima?

Morgen zijn de aardbeving en tsunami in Japan een jaar geleden Het gevolg waren grote problemen bij de kerncentrale in Fukushima.... In drie reactoren kwam het tot een meltdown. Er kwamen levensgevaarlijke hoeveelheden radioactiviteit vrij. 160.000 mensen kunnen daardoor nog altijd niet terug naar huis. Hoe staat het nu met de centrale?

Audio

  • Japan bereidt zich voor op herdenking Overal in Japan worden voorbereidingen getroffen voor de herdenking -morgen- van de aardbeving en de verwoestende tsunami die er op... volgde. Ook in het provinciestadje Minamisoma, waar verslaggever Roel Pauw al de hele week is.
  • 'Wereldwijde angst voor nucleaire straling' Stralingsdeskundige Folkert Draaisma, van het nucleaire instituut in Petten kijkt terug op de kernramp in Japan.
  • 'Het vertrouwen in de overheid heeft een deuk opgelopen' Het is morgen 11 maart ; we gaan naar Japan. Na eerst de ontzetting over de verwoestende golf uit zee, hield de hele wereld hield... de adem in, toen in de Fukushima kerncentrale de ene na de andere explosie plaatsvond.

Foto

Het stralingsgebied na de kernramp in FukushimaHet stralingsgebied na de kernramp in Fukushima

Het stralingsgebied na de kernramp in Fukushima

NOS

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 304 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 73 keer afgespeeld

Meer video en audio