NOS NieuwsAangepast

Overleg met Taliban dichterbij

De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken gaat binnenkort naar Qatar. Minister Rassoul gaat daar met de regering van Qatar praten over verzoening met de Taliban. Een woordvoerder van de Afghaanse minister heeft dat laten weten aan persbureau Reuters.

Het is een van de duidelijkste tekenen tot nu toe dat vredesoverleg met de Taliban langzaam dichterbij komt. In januari kondigden de Taliban aan dat ze een kantoor in Qatar openen.

President Karzai trok daarop zijn ambassadeur in Qatar tijdelijk terug. Hij zou bang zijn dat de VS het buiten hem om met de Taliban op een akkoordje willen gooien.

Guantánamo Bay

De VS hoopt de Taliban te betrekken bij vredesonderhandelingen, zodat de Amerikaanse troepen in 2014 Afghanistan kunnen verlaten.

Inmiddels lijkt ook de regering-Karzai zich geleidelijk te verzoenen met besprekingen met de Taliban. Afgelopen week zou een Afghaanse delegatie op Guantánamo Bay hebben gesproken met vijf topfiguren van het voormalige Taliban-regime. De regering-Karzai zou willen dat zij zich committeren aan vredesoverleg.

Overdracht

Het bezoek van de Afghaanse gezanten aan Guantánamo Bay is niet officieel bevestigd. Wel heeft de Amerikaanse regering bevestigd dat ze in Washington zijn geweest.

De vijf Talibanleiders zitten al tien jaar vast in het detentiecentrum op de Amerikaanse militaire basis op Cuba. De Amerikaanse regering zou ze willen overdragen aan Qatar, zodat ze daar kunnen meedoen aan vredesonderhandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl