NOS NieuwsAangepast

Lage opkomst bij anti-Poetinprotest

In Moskou is weer gedemonstreerd tegen Vladimir Poetin. Aan de betoging deden naar schatting maximaal 20.000 mensen mee. De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een demonstratie van 50.000 mensen. De opkomst kan daarom als tegenvaller voor de oppositie worden gezien.

De betogers beschuldigden de aankomende president en huidige premier van Rusland van fraude bij de presidentsverkiezingen van zondag. Ze willen dat er opnieuw gestemd wordt. De demonstranten hebben ook andere eisen, zoals politieke hervormingen en beëindiging van de perscensuur.

Arrestaties

De politie heeft een aantal leden van de linkse oppositie gearresteerd. Onder hen is ook de voorman van het Linkse Front, Sergej Oedaltsov. Hij wilde een demonstratie organiseren terwijl daar geen toestemming voor was.

De autoriteiten in Moskou hadden al aangekondigd om hard op te treden tegen "provocaties". In de buurt van het Kremlin was een grote politiemacht op de been. Er waren onder meer hekken en metaaldetectoren geplaatst.

Onomstreden

Bij de presidentsverkiezingen van 4 maart kreeg Poetin 64 procent van de stemmen. Volgens onafhankelijke waarnemers is er gefraudeerd, maar het is onomstreden dat Poetin werkelijk de meerderheid van de kiezers achter zich heeft gekregen.

De fraude bij de parlementsverkiezingen in december was aanleiding voor een golf van protest tegen de verkiezingsuitslag. Voor Russiche begrippen was dit ongekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl