NOS NieuwsAangepast

Caraïben steunen Falklandclaim

De vijftien lidstaten van de Caraïbische samenwerkingsorganisatie CARICOM steunen de claim van Argentinië op de Britse Falkland Eilanden. Dat meldt de Wereldomroep.

De beslissing van de CARICOM-landen viel in Paramaribo na een tweedaagse topconferentie onder voorzitterschap van President Bouterse van Suriname. "De CARICOM heeft de beslissing in consensus genomen op basis van geografische en historische gronden," aldus Bouterse tijdens de afsluitende persconferentie. "Argentinië claimt, en wij ondersteunen. Het land heeft wat ons betreft het recht aan zijn kant."

De Falklands werden in 1592 ontdekt door een Engelsman en vallen daarom onder Brits bestuur. De eilandengroep ligt ongeveer 500 kilometer van Argentinië, dat er sinds 1831 aanspraak op maakt. In 1982 vochten beide landen, na een bezetting door het Argentijnse leger, een oorlog uit die bijna duizend mensenlevens kostte en door de Britten werd gewonnen.

Dekolonisatie

Een goed ingevoerde Surinaamse diplomaat benadrukte na afloop van de conferentie tegenover de Wereldomroep dat CARICOM vooral aandringt op het naleven van de VN-resolutie waarin onder meer wordt gepleit voor vreedzame dekolonisatie van de eilandengroep en voor onderhandelingen tussen Argentinië en Engeland.

"Afdwingen van de Argentijnse wens door oorlog is een heilloze weg. Er moet op zo kort mogelijke termijn een definitieve en vreedzame oplossing voor dit conflict worden gevonden," aldus de diplomaat na afloop van de conferentie in Paramaribo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl