NOS NieuwsAangepast

Minder beurzen voor buitenlanders

Het wordt minder eenvoudig voor buitenlandse studenten om in Nederland een volledige studiefinanciering te krijgen. Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs maakt in het nieuwe studiejaar de regels strenger.

Hij vindt dat in een tijd dat van Nederlandse studenten hogere eigere bijdragen worden gevraagd ook de eisen aan buitenlanders moeten worden aangescherpt.

Nu is het zo dat studenten uit andere Europese landen recht hebben op volledige studiefinanciering in Nederland als ze hier ook minimaal 8 uur per week werken. Het aantal studenten dat van die regel gebruik maakt is de afgelopen jaren fors gestegen. Bijvoorbeeld doordat in andere landen het collegegeld veel hoger is of doordat er niet voldoende opleidingsplaatsen zijn.

Basisbeurs

Door in Nederland minimaal 8 uur per week te werken, krijgen ze recht op studiefinanciering en kunnen ze een studie volgen. Ze hebben recht op een basisbeurs van 266 euro per maand.

In 2006 gaf het kabinet aan deze groep studenten 6 miljoen euro uit, vorig jaar was dat bedrag opgelopen tot 26 miljoen euro.

De staatssecretaris juicht het toe dat goede buitenlandse studenten naar Nederland komen. Maar ze moeten hier niet gaan studeren om financiële redenen, vindt Zijlstra. Hij gaat de regels aanscherpen waardoor studenten vanaf het nieuwe collegejaar minimaal 14 uur per week moeten werken om in aanmerking te komen voor studiefinanciering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl