NOS NieuwsAangepast

New York knoeit met misdaadcijfers

Een onderzoekscommissie van de politie in New York zegt dat de misdaadcijfers in de stad systematisch worden gemanipuleerd. Een agent die daarover in 2009 aan de bel trok en sindsdien geschorst is, heeft van de commissie gelijk gekregen.

Officieel gaan de misdaadcijfers in New York al jaren omlaag. Burgemeester Bloomberg noemt New York steevast "de veiligste grote stad van Amerika", ook al werd de geloofwaardigheid van de statistieken steeds meer in twijfel getrokken. Die twijfels blijken nu terecht.

Agent Adrian Schoolcraft uit de wijk Brooklyn meldde in september 2009 aan interne onderzoekers dat de misdaadcijfers niet klopten. Hij had geheime geluidsopnamen gemaakt waaruit bleek dat sommige misdrijven niet werden gerapporteerd en andere als minder ernstig werden aangemerkt. Ook werden slachtoffers ontmoedigd om aangifte te doen, teneinde de misdaadcijfers laag te houden.

Het werd hem niet in dank afgenomen. De agent kreeg steeds meer tegenwerking, meldde zich ziek, weigerde vervolgens gehoor te geven aan een werkbevel en werd afgevoerd naar de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Daar werd hij naar eigen zeggen zes dagen tegen zijn wil vastgehouden.

Klokkenluider

De onderzoekscommissie erkent dat Schoolcraft terecht aan de bel trok. De commissie schrijft in haar rapport dat er genoeg bewijs is dat de misdaadcijfers in New York kunstmatig laag worden gehouden. Schoolcrafts chef is inmiddels overgeplaatst; tegen zeven agenten die aan de manipulatie meewerkten zijn maatregelen genomen.

De klokkenluider zelf is nog steeds geschorst. Hij heeft rechtszaken aangespannen tegen het politiekorps, het ziekenhuis waar hij gedwongen werd opgenomen en een aantal artsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl