NOS NieuwsAangepast

Obama, Poetin: goede relatie

De Amerikaanse president Obama en aankomend president Poetin van Rusland willen niet dat hun meningsverschillen een goede relatie tussen beide landen in de weg staan. Dat heeft het Kremlin gezegd na afloop van een telefoongesprek tussen de twee leiders.

President Obama heeft Poetin gebeld en gefeliciteerd met zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen zondag. De afgelopen dagen werden openlijk vragen gesteld over het uitblijven van de gebruikelijke felicitatie.

Het Witte Huis zei dat daar geen reden voor was en dat de twee leiders niet eerder tijd hadden om elkaar telefonisch te spreken.

Kritisch

Obama heeft volgens het Witte Huis aangedrongen op nauwe samenwerking tussen beide landen, zoals dat de afgelopen jaren het geval was met president Medvedev in het Kremlin.

Poetin laat zich veel kritischer uit over de VS. Het Kremlin zegt dat met name in de verkiezingscampagne de verschillen tussen beide landen zijn uitvergroot. Poetin zou in het gesprek hebben gezegd dat die verschillen geen obstakels mogen worden.

Syrië

Volgens een woordvoerder van president Obama hebben de twee leiders afgesproken verder te praten over de voornaamste poblemen op dit moment, met name Syrië.

Rusland blokkeert tot woede van de VS een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die het geweld door het regime van president Assad scherp veroordeelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl