NOS NieuwsAangepast

'Schmallenberg-gevallen nemen af'

Vanaf volgende maand zal waarschijnlijk minder melkvee ziek worden door het Schmallenbergvirus. Dat zegt viroloog Van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen Universiteit.

Zijn team onderzocht in opdracht van het ministerie van Landbouw hoeveel melkvee in Nederland in contact is geweest met het Schmallenbergvirus. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de dieren antistoffen heeft aangemaakt en dus op een of andere manier in aanraking is geweest met het virus.

Dat is veel meer dan tot nu toe was aangetoond. Volgens Van der Poel kan hij niet zeggen hoe sterk het aantal ziektegevallen daalt, omdat niet duidelijk is in hoeverre de antistoffen leiden tot immuniteit.

Misvormingen

Het virus treft vooral schapen, maar leidt ook bij runderen en geiten tot misvormingen bij ongeboren dieren. Volgens het RIVM is de kans uiterst klein dat het op mensen wordt overgedragen. Vanaf april worden de vliegjes weer actief waarvan wordt aangenomen dat die het virus verspreiden.

Het virus is waarschijnlijk via Oost-Nederland ons land binnengekomen. Die conclusie trekt het CVI omdat daar de meeste dieren met antistoffen zijn.

Het ministerie van Landbouw zegt in een reactie dat er altijd vanuit is gegaan dat het virus op meer boerderijen is voorgekomen dan tot nu toe kon worden aangetoond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl