NOS NieuwsAangepast

Syrische kunstenaar droomt vrijheid

Door correspondent Ron Linker, in Parijs

In een piepklein kamertje in Parijs heeft de Syrische schilder Khaled el-Khani zijn atelier. Vorig jaar juli sloeg hij op de vlucht voor het geweld in zijn land. "Ik werd dagen geschaduwd door de Syrische geheime dienst, de mukhbarat. Uiteindelijk heb ik mijn land verlaten, uit veiligheidsoverwegingen", zegt hij.

El-Khani's vader werd volgens Khaled gemarteld en vermoord in 1982, tijdens een grote militaire operatie van het Syrische regime in de stad Hama. Het leger voerde vergeldingsmaatregelen uit na een aanslag door de Moslimbroederschap. Wat volgde, was een beleg van 27 dagen, waarbij volgens een schatting van mensenrechtenorganisatie Amnesty International 25.000 mensen om het leven kwamen.

Dertig jaar later zijn het vooral de woorden van Khaleds moeder die nog naklinken. Ze probeerde haar man te waarschuwen, dat hij zich in veiligheid moest brengen. Maar hij sloeg de waarschuwing in de wind en werd opgepakt door de geheime dienst. "Als mijn vader had geluisterd, was hij misschien nog in leven geweest", zegt el-Khani.

Vrijheid

In Parijs volgt el-Khani de ontwikkelingen op de voet via Arabische televisiezenders. Dagelijks praat hij met zijn vrienden via Skype en heel soms via satelliettelefoons.

De verf op een van zijn laatste doeken is nog niet droog, maar toch probeert hij het schilderij te signeren. Niet met zijn naam, maar met dat ene woord dat zo veel betekent voor de Syrische oppositie: "Vrijheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl