Griekenland gecontroleerd failliet?

Door economieredacteur Peter van den Meerschaut

Het Griekse ministerie van Financiën kon vanochtend melden dat 85,6 procent van de schuldeisers vrijwillig instemmen met een vermindering van de waarde van staatspapier. Beleggers zoals banken, pensioenfondsen en hedgefunds nemen een verlies 53,5 procent op hun Griekse vorderingen.

Tegelijkertijd maakte het ministerie bekend een wet in werking te stellen waarmee het mogelijk is geworden dat een gedeelte van de schuldeisers die niet vrijwillig wilden meewerken, toch gedwongen zijn deel te nemen aan de schuldsanering. Daarmee komt het percentage van de Griekse schuld dat wordt gesaneerd op 95,7 procent. Alles bij elkaar is 197 miljard euro aan schuld aangemeld.

In de loop van volgende week worden de leningen omgezet in nieuwe leningen met een langere looptijd en een lagere rente. De schuldeisers verliezen daarmee 75 procent van de oorspronkelijke waarde van het uitgeleende kapitaal. Vrijdagmiddag overleggen de ministers van Financiën van de eurolanden over de uitkomst van de schuldsanering.

Waarom geen 100 procent?

Het grootste deel van de Griekse staatsobligaties zijn uitgegeven onder Grieks recht (86 procent). De Griekse regering kan op elk gewenst moment afdwingen dat alle houders van een obligatie onder Grieks recht meewerken aan, in dit geval, een sanering.

Een klein gedeelte van de staatsobligaties (14 procent) valt onder internationaal recht en kan niet gedwongen worden mee te doen. Van die laatste groep heeft toch tweederde van de schuldeisers meegedaan aan de vrijwillige sanering en dus komt het totale percentage op 95,7 procent. De overgebleven 4,3 procent van de niet aangemelde obligatieleningen (bijna 8,8 miljard euro) heeft nog tot 23 maart de kans om mee te doen.

Vrijwillige of credit event?

Vanmiddag komt de International Swap and Derivative Association (ISDA) bij elkaar om te beslissen of de omruiloperatie een vrijwillige of een afgedwongen sanering is. Als dat laatste het geval is, dan is sprake van een credit event en moeten verzekeraars polissen tegen wanbetaling uitkeren. Dat kan uitlopen tot een miljardenclaim.

Dit betekent eigenlijk dat Griekenland niet meer in staat is aan zijn verplichtingen te voldoen en dus dat er sprake is van een faillissement. Gecontroleerd en door middel van een geslaagde saneringsoperatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl