NOS NieuwsAangepast

Utrecht vangt illegale dakloze op

De gemeente Utrecht gaat bij wijze van proef dakloze buitenlanders opvangen. De gemeenteraad heeft ingestemd met een plan om daarvoor 800.000 euro uit te trekken, uit reserves.

Het zijn niet alleen uitgeprocedeerde asielzoekers van buiten de Europese Unie, maar ook Polen en Roemenen. Ze hebben vaak ernstige medische of psychische problemen en sommigen zouden zich ophouden in de bossen rond Utrecht.

De gemeente wil daklozen uit Oost-Europa zo veel mogelijk terugsturen naar het land van herkomst, met hulp van een Poolse organisatie.

Proef

Ook wordt samengewerkt met Amsterdamse instellingen om mensen met een psychische stoornis op te vangen. Verder worden in Utrecht buitenlandse daklozen tijdelijk in huizen ondergebracht.

De proef duurt anderhalf jaar. Het gemeentebestuur hoopt dat het Rijk structureel geld wil geven voor de opvangplaatsen, als de proef slaagt.

In 2007 hebben gemeenten beloofd om te stoppen met de noodopvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen. De PVV eiste daarom eerder dat het kabinet Utrecht zou terugfluiten.

Schrijnende gevallen

De gemeente Utrecht wil wel stoppen met de opvang, maar volgens een woordvoerder zal er toch iets moeten gebeuren met schrijnende gevallen, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers met psychische problemen die nu op straat leven.

Ministers Leers noemde in januari in antwoord op Kamervragen het bieden van structurele noodopvang door gemeenten "onwenselijk en onnodig". Hij zei dat het Rijk in de afgelopen jaren verschillende maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat (afgewezen) asielzoekers op straat terechtkomen.

Voor daklozen uit EU-landen mag opvang worden geregeld omdat zij in Nederland verblijfsrecht hebben. Voor mensen van buiten de EU geldt dat niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl