NOS NieuwsAangepast

Geen steun hulp bij zelfdoding

Het burgerinitiatief Voltooid Leven, waarbij ouderen worden geholpen bij een zelfgekozen dood, heeft onvoldoende steun gekregen in de Tweede Kamer.

Gisteravond debatteerde de Tweede Kamer over de vraag of hulp bij zelfdoding strafbaar moet zijn bij mensen boven de 70 jaar die niet ziek zijn, maar dood willen omdat hun leven 'voltooid' is. Eigenlijk lijkt alleen D66 het burgerinitiatief onvoorwaardelijk te steunen.

Vraagtekens

Sommige andere partijen hebben wel sympathie voor het idee, maar stemmen er toch niet mee in. Onder meer regeringspartij VVD is voor zelfbeschikking, maar zet er vraagtekens bij of de overheid de wens van iemand om te sterven moet ondersteunen. De VVD werkt in het kabinet samen met het CDA en is in de Eerste Kamer ook afhankelijk van steun van de SGP. Die partijen zien niets in het burgerinitiatief.

VVD-Kamerlid van Miltenburg: "Ik sta hier met gemengde gevoelens. We praten over een voorstel waar ik me als liberaal aan de ene kant sterk toe voel aangetrokken. Het borgen van zelfbeschikkingsrecht is immers de kern waar het bij een liberaal politicus om draait. Maar het draait bij de VVD ook om verantwoordelijkheid."

Overstag

Yvonne van Baarle nam het initiatief voor het voorstel namens de groep 'Uit Vrije Wil'. Ze zamelde meer dan 160.000 handtekeningen in. Het burgerinitiatief werd gesteund door coryfeeën Frits Bolkenstein (VVD) en Els Borst (D66).

Van Baarle is ervan overtuigd dat de politiek over een paar jaar alsnog overstag gaat. "Vanavond is natuurlijk wel een mijlpaal voor ons, om te meten hoe ver we nu eigenlijk zijn gekomen", zei Van Baarle na het debat. "En dan denk ik dat de politiek achterblijft bij de maatschappelijke situatie."

Hulp bij zelfdoding is niet strafbaar in Nederland, zolang kan worden aangetoond dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl