NOS NieuwsAangepast

Grootste Starbucks in Amsterdam

De Amerikaanse koffieketen Starbucks opent vandaag in Amsterdam zijn grootste vestiging van Europa. Het gaat om een zogenoemde conceptstore, waar nieuwe ideeën uitgeprobeerd zullen worden voordat ze wereldwijd worden geïntroduceerd.

De koffiebar is gevestigd aan het Rembrandtplein, in de kluis van het oude gebouw van de Amsterdamsche Bank. De vestiging is in totaal 430 vierkante meter groot. Er is een koffiebar van 17 meter.

Koffiecultuur

Starbucks heeft zich bij de inrichting laten inspireren door de Nederlandse koffiecultuur. Zo is er gekozen voor speculaasvormen en Delfts blauwe tegels aan de muur. In een enorme muurschildering staat de koffiehandel uit de Gouden Eeuw centraal.

Koffiekenner Jeroen Veldkamp denkt overigens dat juist deze koffiecultuur Starbucks tot nu toe in de weg zat. "In andere wereldsteden struikel je over de koffiebars, maar dat is hier wat minder. Dat komt door onze rijke koffiehistorie: we drinken ook thuis met elkaar. Maar buitenshuis koffiedrinken neemt toe. Ik voorspel niet zo veel als in New York, maar het gaat wel toenemen."

Concurrentie

Voorlopig is Douwe Egberts, met 58 vestigingen door heel Nederland, de grote concurrent. Starbucks opende in 2007 op Schiphol zijn eerste vestiging in Nederland. Daarna volgden vooral vestigingen op treinstations.

"We hebben een aantal ketens die het goed doen: de koffiecafés van Douwe Egberts, de CoffeeCompany, Bagels and Beans, bij elkaar zo'n 250 vestigingen van dit soort ketens. Daarnaast zijn er steeds meer ambitieuze buurtbars."

Toch denkt Veldkamp dat Nederland langzaamaan klaar is voor het concept. "Bij ketens als deze krijg je beleving: het wordt vers bereid, de bonen vers gemalen en de melk opgeschuimd. Maar het gaat ook om het sociale aspect van koffie, bij elkaar zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl