NOS NieuwsAangepast

Veel belangstelling 'DSB-collectie'

Veel plaatsen in Nederland willen een museum huisvesten met de Scheringa-collectie. Dat heeft de nieuwe eigenaar van de schilderijen, zakenman Hans Melchers, gezegd in Nieuwsuur.

Verschillende gemeentes zouden hem benaderd hebben. "Winterswijk, Ruurlo, Zutphen, Lochem. Die hebben allemaal veel belangstelling en zijn aan het lonken om mij naar die plaatsen te krijgen", zei Melchers. "Maar ik heb nog geen beslissing genomen."

'Nieuw museum'

De zakenman wil de collectie magisch realistische kunst in ieder geval naar de Achterhoek halen, maar vindt het lastig een geschikte locatie te vinden. "Het is heel moeilijk om oude historische panden die me aangeboden worden door gemeentes te gebruiken. Hoogstens kun je daar misschien zestig, zeventig doeken in kwijt. Dus ik denk dat ik een nieuw museum laat bouwen." Melchers wil de werken binnen twee jaar tentoonstellen.

De collectie was van Dirk Scheringa, maar werd na het faillissement van de DSB in beslag genomen door Deutsche Bank. Die heeft het nu verkocht.

Nederlandse

Melchers heeft zo'n 1000 van de ongeveer 1240 kunstwerken overgenomen. Hij heeft alleen de werken gekocht die gemaakt zijn door Nederlandse kunstenaars. Er zitten onder meer schilderijen tussen van Carel Willink, Charley Toorop en Wim Schuhmacher. Wat Melchers ervoor betaald heeft, is niet bekendgemaakt.

Dirk Scheringa riep eerder in een open brief op om de kunstcollectie in zijn geheel te redden van de ondergang. De samenhang tussen de werken zou "te uniek" zijn om de kunst verloren te laten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl