NOS NieuwsAangepast

Rome kwaad na mislukte bevrijding

Italiaanse politici zetten vraagtekens bij de mislukte reddingsoperatie van gijzelaars in Nigeria door Britse special forces. Daarbij kwamen gisteren een gegijzelde Brit en Italiaan om het leven.

De Italianen beklagen zich er volgens de BBC over dat de Britse premier Cameron niet met Italië heeft overlegd voordat hij toestemming gaf voor de reddingspoging.

Cameron zei gisteren dat hij het groene licht had gegeven nadat was gebleken dat de levens van beide mannen in acuut gevaar waren. Een woordvoerder van de premier zei dat er geregeld contact is geweest met Rome over deze zaak. Ook zou Cameron direct na de operatie contact hebben gehad met de Italiaanse premier Monti.

Onbevredigend

Maar in het tv-programma Newsnight zei de Italiaanse senator Malan dat hij dat een onbevredigend antwoord vond en dat hij wilde weten waarom Italië vooraf niet is geconsulteerd over de bevrijdingsactie.

Volgens de Britten zijn de gijzelaars al om het leven gebracht voordat de reddingsactie goed en wel gaande was. Het Nigeriaanse leger zegt dat de twee zijn gedood tijdens een vuurgevecht.

Een aantal ontvoerders is gearresteerd. De Brit en de Italiaan werden in mei vorig jaar in het noorden van Nigeria ontvoerd. Ze werkten voor een Italiaans bouwbedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl