NOS NieuwsAangepast

Alle wrakstukken Titanic in kaart

Amerikaanse onderzoekers hebben het complete gebied uitgekamd waar wrakstukken van de Titanic liggen. Ze hebben een gedetailleerde kaart van de oceaanbodem gemaakt, die meer informatie kan geven over de manier waarop het passagiersschip ten onder is gegaan.

Een expeditieteam onderzocht in de zomer van 2010 een gebied van vijf bij acht kilometer met robots voorzien van sonarapparatuur. Ook werden 130.000 foto's gemaakt van een gebied van drie bij vijf kilometer.

Op basis daarvan hebben de onderzoekers een kaart gemaakt die lijkt op een maanlandschap. Daarop is precies te zien waar de voorkant en de achterkant van het schip liggen, zo'n 600 meter uit elkaar, maar ook alle kleine onderdelen die zich op vier kilometer diepte over de oceaanbodem hebben verspreid.

Details

Daaruit hebben de onderzoekers afgeleid dat de achtersteven van de Titanic als een spiraal naar beneden moet zijn gedraaid, en niet in een rechte lijn is gezonken. Mogelijk kunnen ook eventuele constructiefouten worden achterhaald.

Welke nieuwe theorieën de onderzoekers precies hebben opgesteld over de ondergang van de Titanic, willen ze nog niet zeggen. Die maken ze bekend in een documentaire die wordt uitgezonden op 15 april, op de honderdste verjaardag van de scheepsramp.

Onderzoekers

De onderzoeksexpeditie werd geleid door RMS Titanic Inc., de juridische beheerder van het wrak. Aan het project werkten verder verschillende andere partijen mee, waaronder Woods Hole Oceanographic Institution uit Massachusetts, Waits Institute uit Californië en het tv-station History Channel.

De ondergang van de Titanic op 15 april 1912 is de meest legendarische scheepsramp uit de geschiedenis. Het passagiersschip botste tijdens zijn eerste vaart, van Southampton naar New York, op een ijsberg. Meer dan 1500 opvarenden kwamen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl