NOS NieuwsAangepast

Optimisme Griekse deal groeit

In Griekenland groeit met het uur het optimisme over het welslagen van de grote obligatieruil met de banken. Voor 21.00 uur moeten banken en investeerders met Griekse staatsschuldpapieren aangeven of ze akkoord gaan met het kwijtschelden van meer dan 100 miljard euro aan schulden.

De deal is van cruciaal belang. Europa en het IMF willen Griekenland alleen verder helpen als de banken ook meebetalen. Als dat niet gebeurt, dreigt binnen twee weken een faillissement.

Dwingen

Bij de deal schelden de banken de helft van de schuld kwijt. De rest wordt omgezet in langer lopende leningen met een lagere rente.

Griekenland heeft de medewerking nodig van het overgrote deel van de banken om de deal door te laten gaan. De rest kan dan zonder problemen gedwongen worden ook mee te doen.

Ook als minstens 66 procent van de beleggers zich meldt, kan Griekenland de rest dwingen om mee te doen, maar daarbij kunnen zich meer complicaties voordoen.

ING en de Rabobank

Hoeveel beleggers zich nu al hebben gemeld is niet bekend, maar veel banken en pensioenfondsen hebben zelf al naar buiten gebracht dat ze meedoen, waaronder ING en de Rabobank. Van de staatsobligaties waar het om gaat, was aan het eind van de ochtend zeker 57 procent aangemeld.

Bronnen rond het Griekse ministerie van Financiën zeggen dat het ernaar uitziet dat uiteindelijk 75 procent van de staatsobligaties binnen komt.

Vanavond weten de Grieken of het gelukt is, en of Europa en het IMF over de brug komen met hun lening van 130 miljard euro. Lukt het niet, dan zit Griekenland binnen twee weken zonder geld en is het land failliet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl