Menzis steunt aanpak 'comazuiper'
Verzekeraar Menzis steunt de oproep van ziekenhuis-topman Herre Kingma, om jongeren zelf hun behandeling te laten betalen als ze door overmatig drankgebruik in het ziekenhuis belanden.
Bestuurder Leerink van Menzis vindt net als Kingma dat ziekenhuismedewerkers op de eerste hulp klaarstaan voor mensen die echt ziek zijn. In het Radio 1 Journaal zei hij dat het niet de bedoeling is dat zij worden lastiggevallen door mensen die hun probleem zelf hebben veroorzaakt.
"Maar in Nederland heeft iedereen recht op zorg en spoedeisende hulp zit in het basispakket, dus we kunnen dat niet zomaar veranderen", zegt Leerink. Hij wil samen met het ziekenhuis en de politiek kijken wat daarvoor de mogelijkheden zijn.
"We vinden dat als iemand medische zorg nodig heeft, of hij nou dronken is of gewond is geraakt doordat hij geen helm op had, gewoon geholpen moet worden. Daar moet geen discussie over zijn. Maar we moeten wel kijken of het mogelijk is dat niet alleen het collectief voor de kosten van die behandeling opdraait", aldus Leerink.
Overmatig alcoholgebruik
Bestuursvoorzitter Kingma van Medisch Spectrum Twente zei vanmorgen dat er in zijn ziekenhuis in Enschede steeds meer jongeren moeten worden opgenomen door overmatig alcoholgebruik. Hij stelde voor om deze jongeren zelf te laten betalen.
De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg zegt in een reactie dat je mensen die acute zorg nodig hebben, op dat moment niet kan afrekenen op hun ongezonde gedrag. Maatregelen op dat gebied kunnen alleen na een uitgebreide publieksvoorlichting vooraf. En dan is het nog maar de vraag of dat effect heeft, zegt de Raad.
Campagne
Minister Schippers wil niet op het plan reageren. Haar woordvoerder verwijst naar de ronde-tafelconferentie die binnenkort wordt gehouden over het terugdringen van de overlast en de maatschappelijke kosten van alcoholmisbruik.
De minister benadrukt ze dat ze 6 miljoen euro heeft uitgetrokken voor een campagne in de sociale media, om jongeren weerbaar te maken tegen alcoholmisbruik.
Het aantal alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames in Nederland stijgt al jaren. In 2008 werden er 337 jongeren met acute alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. In 2010 was dat aantal gestegen tot 684.