NOS NieuwsAangepast

Curaçao op zwarte lijst VS

De VS heeft Curaçao en Sint Maarten op een zwarte lijst gezet wegens witwaspraktijken en drugshandel.

Op de jaarlijkse lijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de Nederlandse eilanden op het gebied van witwassen van "Aandachtsgebied" naar "Primair aandachtsgebied" gegaan, de hoogste categorie. Nederland stond al in die categorie.

Volgens het ministerie behoorden Nederland, Curaçao en Sint Maarten vorig jaar tot de ruim 65 landen waar criminelen het makkelijkst geld konden witwassen. Overigens staat de VS zelf ook op die lijst.

Geheim

De witwaspraktijken op Curaçao hangen vooral samen met de drugshandel op het eiland, dat als doorvoerhaven van Zuid-Amerika naar Europa fungeert. Door het bankgeheim is het er makkelijk transacties geheim te houden. Bovendien kan drugsgeld in de casino's worden wisgewassen.

Sint Maarten is volgens de VS kwetsbaar vanwege de vrijhandelszone met het Franse deel van het eiland. Ook wordt de politie "overspoeld door de criminaliteit op het eiland en ontbeert het de politie aan training en personeel om zware misdaden te onderzoeken".

Onafhankelijkheid

Sint Maarten heeft last van de recentelijke onafhankelijkheid; in 2010 werden Sint Maarten en Curaçao zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Veel overheidsdiensten waarvoor Sint Maarten vroeger op Curaçao terechtkon, moeten nu op Sint Maarten nog opgezet worden.

De VS roept Sint Maarten op om afspraken na te komen die vroeger met de regering van de Antillen zijn gemaakt. Veel drugs die hier verhandeld worden, vinden via Puerto Rico hun weg naar de VS.

Tevreden

Nederland staat op de lijst als doorvoerhaven voor cocaïne en producent van cannabis en ecstasy. Volgens het rapport gaat 80 procent van de wiet van de naar schatting 30.000 wietplantages naar het buitenland. Door de chemische industrie kunnen makers van ecstasy makkelijk aan grondstoffen komen.

Amerikaanse drugsbestrijders van het DEA zeggen dat ons land goed met hen samenwerkt. Zo zijn ze tevreden over de verhoogde snelheid waarmee drugsverdachten worden uitgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl