NOS NieuwsAangepast

VN: delen Baba Amr verwoest

Delen van de wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs zijn compleet verwoest. Dat zei het hoofd van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties Valerie Amos, na een kort bezoek aan de wijk.

Amos ging gisteren Baba Amr in, samen met hulpverleners van de Rode Halve Maan, de Arabische zusterorganisatie van het Rode Kruis. Vrijdag arriveerden de hulpverleners in Homs met zeven vrachtwagens vol hulpgoederen, maar pas gisteren kregen ze toestemming om de zwaar belegerde wijk in te gaan. Of ze medicijnen en voedsel bij zich hadden, is niet bekend.

Baba Amr was wekenlang het bolwerk van verzet tegen president Assad. Vorige week veroverden regeringstroepen de wijk nadat de rebellen zich hadden teruggetrokken. In de wijk zouden massaal burgers zijn gemarteld en vermoord. Volgens het Rode Kruis was de wijk gisteren vrijwel verlaten. De hulpverleners waren zo'n drie kwartier in Baba Amr.

Hulpverleners

Op dit moment mag alleen het Rode Kruis in Syrië hulp verlenen. Amos heeft het regime gevraagd of ook andere hulpverleners getroffen steden in mogen om gewonden te evacueren en hulpgoederen af te leveren. Volgens haar heeft het regime beloofd samen te zullen werken met de VN.

Ook gisteren zouden er weer tientallen doden zijn gevallen in Syrië. De oppositie noemt een aantal van 39.

Volgens de VN zijn sinds het begin van de opstand meer dan 7500 mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl