NOS NieuwsAangepast

Geen uitwisseling vonnissen EU

De Europese uitwisseling van informatie over zedendelinquenten is de afgelopen jaren niet verbeterd. Dat zei de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee in het tv-programma Nieuwsuur. Het Nederlandse OM kan daardoor nog steeds niet zien of iemand in een ander land is veroordeeld voor een zedenmisdrijf.

Na de arrestatie van Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, bleek dat hij eerder al in Duitsland was veroordeeld. Hij werd in 2003 in Heidelberg opgepakt voor het bezit en het verspreiden van kinderporno, maar dat was in Nederland niet bekend. Hij kon daardoor gewoon een verklaring van goed gedrag krijgen.

Europese regels

Volgens Hofstee zou dat vandaag opnieuw kunnen gebeuren. Om uitwisseling van informatie over veroordeelden mogelijk te maken, moeten de Europese regels worden aangepast. Daarover hebben de EU-lidstaten vorig jaar een akkoord gesloten, maar in de praktijk is er nog niets veranderd. Hofstee noemt dat "uiterst kwalijk".

Maandag begint het proces tegen Robert M. Hij staat terecht voor het misbruiken van 67 kinderen. De verdachte heeft het misbruik van 87 kinderen bekend, maar de ouders van 20 kinderen hebben geen aangifte gedaan.

Robert M. heeft aangekondigd dat hij ruim gebruik zal maken van zijn spreekrecht. Wel zal hij de rechtszaal verlaten als er beelden worden vertoond die hij zelf heeft gemaakt. Waarom hij dat doet, kan zijn advocaat Van der Goot niet zeggen.

Spreekrecht

Van der Goot maakte vandaag bekend dat hij maandag opnieuw het spreekrecht van de ouders ter discussie gaat stellen. Hij verwijst naar de Hoge Raad, die gisteren in een andere zaak bepaalde dat de regeling voor spreekrecht strikt moet worden toegepast. Volgens de advocaat moet dat ook gelden in de Amsterdamse zedenzaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl