Big Brother Award voor KLPD

Het KLPD kreeg een Big Brother Award»
Het KLPD kreeg een Big Brother Award Big Brother Awards

Het Korps Landelijke Politiediensten heeft een Big Brother Award gekregen. De dienst was daarvoor genomineerd omdat een paar keer software is gebruikt die op afstand geïnstalleerd kan worden op computers van verdachten.

De organisatie Bits of Freedom reikt de prijzen elk jaar uit aan mensen en organisaties die de privacy schenden.

Het KLPD zegt in een reactie dat het de waarschuwingsprijs zeer serieus neemt. "Opsporen is per definitie een inbreuk op de privacy. De politie voert daarom altijd de discussie of de opsporingsmiddelen in de juiste verhouding staan tot het doel."

Het KLPD vindt net als Bits of Freedom dat er duidelijkere regels moeten komen voor opsporing op internet.

Laconiek

Minister Schippers van Volksgezondheid kreeg ook een Big Brother Award, omdat ze bezwaren tegen het elektronisch patiëntendossier terzijde heeft geschoven.

De woordvoerder van de minister reageert laconiek op het toekennen van de prijs. "De minister zou juist de privacy- en veiligheidsaward moeten krijgen, want met een doorstart van het epd wordt de uitwisseling van patiëntgegevens juist veel veiliger en is de privacy veel beter geregeld."

"Iedere Nederlander kan ook zelf beslissen of zijn gegevens worden uitgewisseld. Bovendien scherpt minister Schippers de wet op dit punt nog eens aan."

Facebook

Ook Facebook kreeg een Big Brother Award, omdat dat sociale netwerk de privacy van de gebruikers zou schenden. "Facebook maakt zichzelf rijk met de informatie die wij met onze vrienden en kennissen delen: met mensen die we vertrouwen", schrijft de jury.

"Nu het bedrijf naar de beurs gaat en alle aandeelhouders nadien winst uit hun investering willen halen, zal het pas echt werk maken van het uitbaten van onze persoonlijke data."

Teeven

De publieksprijs was voor staatssecretaris Teeven ("die zich ieder jaar blijft inzetten om privacy in te perken") en een bijzondere vermelding was er voor DigiNotar. Dat bedrijf gaf veiligheidscertificaten uit voor overheidswebsites, maar werd zelf het slachtoffer van een hacker.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Kabinet komt met nieuw Deltaplan Video Het kabinet komt dinsdag met een nieuw deltaplan; 60 jaar na de watersnoodramp van 1953. Onze...15 sep 2014, 1817 keer afgespeeld
  • » Honderden bootvluchtelingen verdronken Video Zo'n 1100 vluchtelingen hebben de afgelopen dagen een boottocht vanuit Noord-Afrika niet overleefd....15 sep 2014, 2969 keer afgespeeld
  • » Khamenei: geen samenwerking met VS Video Een duidelijk aanvalsplan is er niet, maar de bedoeling is duidelijk. Tientallen landen hebben in...15 sep 2014, 3024 keer afgespeeld

Meer video en audio