NOS NieuwsAangepast

Gasten boycotten afscheid Wulff

Verschillende prominente Duitsers weigeren naar de afscheidsceremonie van bondspresident Wulff te gaan. Ze protesteren daarmee tegen de 'eresoldij' van 199.000 euro per jaar die Wulff de rest van zijn leven krijgt.

Onder de afzeggers zijn twee vicevoorzitters van de Bondsdag, Wolfgang Thierse (SPD) en Katrin Göring-Eckardt (Groenen). Volgens de krant Bild weigeren ook de twee topmannen van het Duitse Constitutionele Hof, Andreas Vosskuhle en Ferdinand Kirchhof, te komen. Bild schrijft dat in totaal meer dan 160 genodigden hebben afgezegd.

Politici

Het was al bekend dat de vier nog levende voorgangers van Wulff afwezig zullen zijn. Dat zijn Walter Scheel (bondspresident van 1974 tot 1979), Richard von Weiszäcker (1984-1994), Roman Herzog (1994-1999) en Horst Köhler (2004-2010).

Bondskanselier Angela Merkel en de meeste ministers komen wel, voor zover zij niet verhinderd zijn. De fractievoorzitters in het parlement zijn niet voor de zogeheten 'Zapfenstreich' uitgenodigd.

Kritiek

Wulff besloot op 17 februari af te treden als bondspresident, nadat hij wekenlang het middelpunt was geweest van een corruptieschandaal. Hij is 20 maanden staatshoofd van de bondsrepubliek geweest, korter dan al zijn voorgangers.

Dat hij desondanks een grootse afscheidsceremonie en levenslang eresoldij krijgt, leidt tot veel kritiek. "Hier wordt iemand die in zijn ambt mislukt is, geëerd alsof hij veel voor Duitsland heeft betekend", zegt SPD-voorman Sigmar Gabriel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl