NOS NieuwsAangepast

Huurder: machteloos en woedend

"Het voelt kwetsbaar, machteloos en maakt woedend", reageert Marc Gijzen uit Leidschendam. Hij is een van de huurders die gehoor gaf aan de oproep van de NOS om te reageren op het nieuws dat huisbazen inzage hebben gekregen in de inkomensgegevens van hun huurders.

Ook René Kramer uit Rotterdam liet van zich horen. "Ik woon samen met mijn vriendin en we hebben samen iets meer dan 100.000 euro per jaar bruto, maar wonen in een huurflat van bijna 500 euro per maand. Dat is een vrijwillige keuze."

"Wij kiezen ervoor om geen zorgen over woonlasten te hebben, familie met WAO te kunnen bijstaan en om een mooie auto te kunnen rijden", gaat Kramer verder. "Ik zou het heel erg vinden als de staat bepaalt waar je je zelf verdiende netto salaris aan moet uitgeven. (...) Waar gaat dit eindigen?"

Wetsvoorstel

De Belastingdienst gaf de afgelopen weken verhuurders informatie over de inkomens van hun huurders. De zaak komt voort uit het wetsvoorstel van het kabinet om huurders met een belastbaar inkomen boven de 43.000 euro een extra huurverhoging van 5 procent te geven.

De Woonbond liet dit onderzoeken en stelt dat er juridische bezwaren zijn tegen deze gang van zaken en raadt huurders aan aangifte te doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Niet overtreden

"Heb inderdaad aangifte gedaan bij CBP, maar de site reageert slecht. Nog geen bevestiging ontvangen", vervolgt Gijzen uit Leidschendam zijn de reactie aan de NOS.

De wet tegen het scheefhuren moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, maar volgens minister Spies van Binnenlandse Zaken worden er geen regels overtreden en krijgt de verhuurder niet het precieze inkomen te horen.

"Bizar dat gegevens die privacygevoelig zijn al gegeven worden vóórdat de wet daartoe is goedgekeurd. (...) Het vertrouwen dat de Staat zorgvuldig met mijn gegevens omgaat is in één klap verdwenen", zegt Gijzen.

Emigreren

Aangifte doen bij het CBP gaat, wat M. Geerds betreft, nog niet ver genoeg. "Aangifte doen lijkt me zeker het overwegen waard, maar is wellicht een wat zwakke reactie. Emigreren naar een land waar de belastingdienst nog geen gegevens naar Jan en alleman doorstuurt, lijkt me een beter idee."

"Juist in een tijd als deze, waarin men bijna dagelijks in het nieuws geconfronteerd wordt met berichten dat er weer een lek is gevonden op een website van een bedrijf of instelling en dat de klantgegevens weer op straat liggen, lijkt het de Belastingdienst een goed idee om zonder wettelijke grondslag, ongeveer de meest vertrouwelijke gegevens die er zijn, van miljoenen mensen door te spelen aan organisaties die niet kunnen instaan voor de veiligheid van die gegevens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl