Laatste maaltijd dino gevonden

Wetenschappers hebben in een fossiel skelet van een velociraptor sporen gevonden van zijn laatste maaltijd. Het gaat om een bot van een groot vliegend reptiel dat het dier had verorberd kort voor zijn eigen dood, 75 miljoen jaar geleden.

De vondst doet in paleontologische kringen veel stof opwaaien, omdat hij in tegenspraak lijkt met de bestaande theorieën over het gedrag van de velociraptor, een dino ter grootte van een kalkoen met vlijmscherpe klauwen aan zijn poten. Hoewel wetenschappers er altijd van uitgingen dat de dino een roofdier was, wijst deze vondst er juist op dat de velociraptor een aaseter was.

"Het zal voor zo'n klein diertje moeilijk en zelfs gevaarlijk zijn geweest om een pterosaurus, met een spanwijdte van 2 meter, aan te vallen", stelt David Hone, die de vondst onderzocht. Daarom denkt hij dat de prooi gewond of dood was toen de velociraptor hem vond.

Jurassic Park

Hone sluit overigens niet uit dat deze velociraptor zich vanwege bijzondere omstandigheden op het kadaver heeft gestort, terwijl hij anders op kleinere diertjes zou hebben gejaagd. "Bijna alle carnivoren worden aaseters als de omstandigheden ze daartoe dwingen."

Velociraptors werden wereldberoemd dankzij de Jurassic Park-films van Steven Spielberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl