Aanklacht Breivik: terreur en moord

De aanklacht tegen Breivik wordt voorgelezen»
De aanklacht tegen Breivik wordt voorgelezen NOS

Anders Breivik is door het Openbaar Ministerie in Noorwegen officieel aangeklaagd voor terrorisme en moord. Dat heeft justitie in Oslo vandaag bekendgemaakt.

De aanklacht komt zeven maanden na de aanslagen waarbij 77 mensen omkwamen. Breivik heeft zijn daden bekend, maar vindt niet dat hij een criminele daad heeft begaan. Hij noemt de aanslagen een verzetsdaad tegen het linkse gedachtengoed.

Volgens zijn advocaat had Breivik de aanklacht "wel min of meer verwacht".

'Ontoerekeningsvatbaar'

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is. Dat zou betekenen dat hij niet in de cel belandt, maar in een psychiatrische kliniek. In januari besloot de rechtbank dat de massamoordenaar opnieuw door psychiaters moet worden onderzocht.

Het proces tegen Breivik begint 16 april. De dader van de aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya kan een maximumstraf van 21 jaar cel krijgen.

Deel deze pagina

Video

Breivik beschuldigd van terrorisme en moord

Anders Breivik wordt beschuldigd van terrorisme en moord. In Oslo is de aanklacht voorgelezen. Breivik vermoordde in juli vorig... jaar 77 mensen bij twee aanslagen in Noorwegen.

Audio

  • Rolien Creton: nu wachten op tweede psychiatrisch rapport Breivik Anders Breivik, die in juli vorig jaar een bomaanslag pleegde in Oslo en 77 mensen doodde op het eilandje Utoya, is formeel... aangeklaagd voor terrorisme en moord. Dat heeft het Noorse Openbaar Ministerie zojuist laten weten. Correspondent Rolien Creton.

Video en Audio

Meer video en audio