NOS NieuwsAangepast

Oostvaarderswold komt er niet

De aanleg van het natuurgebied Oostvaarderswold in Flevoland gaat definitief niet door. De Raad van State heeft een groep boeren in het gebied in het gelijk gesteld. Zij waren het er niet mee eens dat ze hun bedrijven moesten verkopen en waren bovendien bang dat de provincie te weinig geld had voor het totale plan.

Het Oostvaarderswold moest de Oostvaardersplassen verbinden met het natuurgebied Horsterwold bij Zeewolde. Op die manier zou een gebied onstaan van 15.000 hectare natuur, dat volgens de bedenkers van internationale allure zou zijn. Sinds het Rijk als bezuiniging de toegezegde bijdrage van 240 miljoen euro introk, heeft de provincie Flevoland volgens de Raad van State niet genoeg geld voor de aanleg van het natuurgebied.

De helft van de 37 boeren die weg moesten, heeft de grond al verkocht. Een deel van hen is ergens anders een nieuw bedrijf begonnen. Andere agrariërs hadden al wel overeenstemming over de verkoop van hun bezittingen, maar waren nog niet vertrokken.

Belangenorganisatie LTO Noord, die de zaak samen met de boeren had aangespannen, is blij dat er na jaren duidelijkheid is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl