Kookboeken vallen in prijzen

Koken met kruidnoten»
Koken met kruidnoten Koken met kruidnoten

Zes Nederlandse kookboeken zijn in de prijzen gevallen voor de beste kookboeken ter wereld.

Gisteravond werden in Parijs de prijzen uitgereikt voor de Gourmand World Cookbook Award.

Eén van de winnaars is Cees Holtkamp met zijn boek 'De Banketbakker'. De jury oordeelde dat hij "eenvoudige recepten" schrijft. Zelf zegt Holtkamp dat het een "werkboek" is dat "dicht bij de mensen staat".

"Degenen die ermee aan de slag gaan, melden me dat het lukt. Dus gaan ze verder en dat roept nieuwe fans op."

Opvallend is dat Holtkamp in zijn kookboek ook plaats heeft ingeruimd voor kroketten. "Dat precisiewerk hoort bij een banketbakker, dus hebben we het erin opgenomen."

Kruidnoten

Andere Nederlandse winnaars, Marije Sietsma en Karin Sitalsing, kregen een prijs in de catagorie vormgeving met 'Koken met Kruidnoten'. Het werd uitgeroepen tot het "best geïllustreerde kookboek ter wereld".

De vormgeving in jaren-vijftigstijl is dan ook opvallend. "Waanzinnig en helemaal over de top", zegt Sitalsing. "Maar dat sluit aan bij het 'oud-Hollandsche' van de peper- en kruidnoot."

Het viel de schrijvers niet mee om in Parijs uit te leggen wat de kruidnoot nu precies is. "Ze kennen het nergens ter wereld, het is niet te vertalen. We kunnen alleen uitleggen dat ze hard zijn, dat er gember in zit en dat ze een Nederlands ritueel zijn."

Deel deze pagina

Audio

  • Nederlandse kookboeken vallen in de de prijzen in Parijs In Parijs werden gisteravond de prijzen uitgereikt voor de beste en mooiste kookboeken ter wereld: de jaarlijkse zogeheten Gourmand... Awards. Correspondent Frank Renout was erbij.

Video en Audio

  • » Spotter op laatste passagiersvlucht MD11 Audio Het einde van een tijdperk, vliegen met een MD-11. Een passagierstoestel van McDonell Douglas met...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Wadeo was ineens weg Audio Strijders van IS komen uit de hele wereld. Dus ook uit de Gazastrook. Bronnen zeggen tegen de NOS...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 257 keer afgespeeld

Meer video en audio