NOS NieuwsAangepast

Obama: geen aanval op Syrië

De Amerikaanse president Obama voelt niets voor gewapend ingrijpen in Syrië. Een Amerikaanse aanval op het regime van president Assad zou een fout zijn, zei Obama. Hij noemt de situatie in Syrië veel gecompliceerder dan die in Libië, waar de VS wel deelnam aan militair ingrijpen door de NAVO.

De Republikeinse senator McCain riep gisteren op tot luchtaanvallen op Syrië. Hij wil dat de VS een internationale missie leidt om strategische doelen te bestoken. De aanvallen moeten leiden tot het vertrek van het regime van president Assad. In Libië leidden luchtaanvallen van de NAVO uiteindelijk tot de val van het bewind.

Iran

President Obama sprak ook over de situatie in Iran. Het internationale overleg over het nucleaire programma van Iran wordt hervat. Volgens de president is dat een teken dat de kans op een diplomatieke oplossing nog niet is verkeken. De laatste weken loopt de spanning steeds verder op.

Israël voelt zich bedreigd door Iran en heeft openlijk gesproken over een mogelijke aanval. Obama zegt dat Israël een eigen afweging moet maken. Hij benadrukt dat politici in eigen land de trom pas moeten roeren als duidelijk is of een gewapend conflict met Iran iets oplevert.

Voorverkiezingen

Het was de eerste, algemene persconferentie van de Amerikaanse president dit jaar, waarbij allerlei onderwerpen aan bod komen. Republikeinen verwijten Obama dat hij juist vandaag een persconferentie geeft, op de dag dat er in tien staten Republikeinse voorverkiezingen zijn. Ze vinden dat hij de aandacht daar bewust van probeert af te leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl