NOS NieuwsAangepast

Super Tuesday VS in volle gang

In tien staten in de Verenigde Staten zijn de Republikeinse voorverkiezingen in volle gang. Er wordt gestemd in Ohio, Georgia, Tennessee, Alaska, Idaho, Massachusetts, North Dakota, Oklahoma, Vermont en Virginia.

Op deze 'Super Tuesday' worden in totaal 437 gedelegeerden verdeeld. De winnaar heeft 1144 gedelegeerden nodig om de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap binnen te slepen en de tegenstander van Obama te worden.

De eerste stemlokalen aan de oostkust sluiten om 01.00 uur Nederlandse tijd. De hele Super Tuesday is pas voorbij als Alaska heeft gestemd, en dat is om zes uur Nederlandse tijd. De komende dag zullen de uitslagen binnenlopen. Waarschijnlijk is er aan het begin van de ochtend een balans op te maken.

Romney aan kop

Na ruim twee maanden voorverkiezingen zijn er nog steeds vier kandidaten in de race. Zakenman en ex-gouverneur Mitt Romney lijkt de sterkste van de vier, maar het lukt hem maar niet om zijn tegenstanders Rick Santorum, Newt Gingrich en Ron Paul helemaal van zich af te schudden.

Mitt Romney gaat landelijk in de peilingen aan kop. Hij won ook de laatste vier voorverkiezingen. Met 203 gedelegeerden staat hij er nu het beste voor, Rick Santorum staat met 93 op de tweede plaats.

Toch is winst in belangrijke staten vandaag niet voldoende voor Romney. Door een nieuw systeem bij de Republikeinse voorverkiezingen wijzen veel staten niet langer alle gedelegeerden toe aan één kandidaat bij winst, maar worden ze proportioneel verdeeld over de kandidaten. Daardoor kunnen zijn tegenstander lang in de race blijven. Bovendien zijn er na vandaag nog zo'n dertig staten waar de komende maanden voorverkiezingen worden gehouden.

Ohio

De meeste ogen zijn gericht op Ohio, omdat Mitt Romney en Rick Santorum er nek-aan-nek gaan. Bovendien zeggen kenners dat die 'swing state' tijdens de verkiezingen in november de doorslag kan geven. Vier jaar geleden won president Obama de staat, nu zijn de Republikeinen erop gebrand de kiezers in Ohio weer achter zich te krijgen.

Verwacht wordt dat Romney wint in de staten Massachusetts, Vermont en Virginia. Santorum komt waarschijnlijk als overwinnaar uit de bus in Tennessee en Oklahoma.

De uitslagen van Super Tuesday komen in de loop van de nacht binnen. De NOS houdt u vannacht met een liveblog van minuut tot minuut op de hoogte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl