Bezuiniging onderwijs gaat door
De Tweede Kamer zet de bezuiniging op het passend onderwijs door. Het kabinet wil zo'n 300 miljoen euro besparen. De oppositie heeft daar geen goed woord voor over, maar de regeringspartijen en de PVV steunen minister Van Bijsterveldt.
De meerderheid wil de plannen wel op onderdelen bijstellen. Zo krijgen ouders een doorslaggevende stem om te bepalen op welke school hun kind met leerproblemen komt.
Pijn
Van Bijsterveldt begrijpt dat de bezuinigingen pijn doen. Ze benadrukt dat ze de invoering van de plannen eerder heeft uitgesteld en ze zegt dat ze de vinger aan de pols houdt om waar nodig in te grijpen.
De minister had bij de demonstratie haar plannen graag willen toelichten, maar ze mocht het publiek niet toespreken.
'Gaatje in je kop'
De minister voelt zich niet geschoffeerd door uitspraken van voorzitter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond. Die zei vanochtend: "Als je denkt dat je het passend onderwijs overeind kan houden met 300 miljoen minder, heb je volgens mij een gaatje in je kop". Hij voegde er desgevraagd aan toe dat hij het niet over de minister had. Van Bijsterveldt zei dat Dresscher zijn zorgen op zijn manier uit, met zijn woorden.
Het passend onderwijs is bedoeld voor kinderen met bijvoorbeeld een handicap of gedragsproblemen. Door de kinderen extra begeleiding te geven, kunnen ze naar een reguliere school.