NOS NieuwsAangepast

Een miljoen spookhuizen in Italië

Het klinkt als de natte droom van menig kermisbezoeker, maar het is in werkelijkheid de nachtmerrie van de Italiaanse regering: een miljoen spookhuizen.

In deze spookhuizen wonen geen spoken of monsters, maar gewone klussende Italiaanse burgers die in hun illegaal gebouwde huis de belastingdienst proberen te ontduiken.

Enkele jaren geleden heeft de Italiaanse regering met behulp van luchtfoto's alle huizen in kaart laten brengen. De eerste schatting van 2,5 miljoen spookhuizen leek wat overdreven. Na het checken van de eerste 1,5 miljoen spookhuizen staat de teller echter al op 1 miljoen illegale huizen en bedrijfspanden.

Vooral in het zuiden stonden veel huizen die niet geregistreerd waren bij het Italiaanse kadaster. In het noorden waren dit vooral bedrijfspanden.

2 miljard euro aan belasting

Voor zover bekend is er nergens ter wereld op zo'n grote schaal illegaal gebouwd. De Italiaanse fiscus verwacht hierdoor de komende jaren nog 2 miljard euro aan belastingen te kunnen innen.

De afgelopen jaren heeft de Italiaanse regering deze belastingontduikers meerdere malen de kans gegeven om hun spookhuis te legaliseren. Deze generaal pardon regeling heeft er echter alleen maar voor gezorgd dat er meer huizen illegaal gebouwd worden. Als het aan de Italiaanse premier Monti ligt gebeurt dit niet meer: Italië heeft het belastinggeld hard nodig.

Door: Bas

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl