NOS NieuwsAangepast

'Super Tuesday niet zo super'

Door redacteur Ingrid Hofstra, Bureau Washington

Op Super Tuesday brengen Amerikanen dit jaar in tien staten hun stem uit in de voorverkiezingen om de Republikeinse nominatie. Er worden in totaal 437 gedelegeerden verdeeld, bijna 40 procent van het aantal gedelegeerden dat een kandidaat nodig heeft om de kandidatuur voor het presidentschap binnen te slepen.

Vergeleken met 2008, toen er maar liefst 1069 gedelegeerden te winnen vielen en er in 24 staten gestemd werd, is dat maar een klein percentage. Ondanks dat deze dinsdag niet zo "super" is, blijft het een belangrijke verkiezingsdag voor de vier overgebleven Republikeinse presidentskandidaten Mitt Romney, Rick Santorum, Newt Gingrich en Ron Paul.

Swing State

De belangrijkste staten zijn Ohio, Georgia en Tennessee. Ohio, waar de kandidaten 66 gedelegeerden kunnen verdienen, wordt gezien als een belangrijke staat omdat het een swing state is, een staat waarvan de uitkomst bij de algemene verkiezingen in november altijd spannend is. Op dit moment liggen Mitt Romney en Rick Santorum nek aan nek in Ohio.

In Georgia zijn de meeste gedelegeerden te winnen: 76. Het is de thuisstaat van Newt Gingrich, die daar na veel campagne voeren een behoorlijke voorsprong heeft. Hij zou daar dan ook moeten winnen.

Dan zijn er in het zuiden nog twee andere staten waar gestemd wordt: Oklahoma en Tennessee, waar de kandidaten 43 en 58 gedelegeerden kunnen verdienen. In deze staten wonen vooral veel conservatieve stemmers. Rick Santorum staat er goed voor in de peilingen, hoewel Mitt Romney de laatste dagen oprukt in Tennessee.

Ook in New England wordt er gestemd. In Massachusetts met 41 gedelegeerden en in Vermont met maar 17 gedelegeerden. Hier wonen veel gematigde Republikeinen. Mitt Romney, oud-gouverneur van Massachusetts, staat aan kop in beide staten.

Caucus

Virginia is een verhaal apart. Het is een swing state, net als Ohio. Het had hier heel spannend kunnen worden in de race om de 49 gedelegeerden, maar Rick Santorum en Newt Gingrich hebben niet genoeg handtekeningen verzameld om op het stembiljet te mogen staan. Daardoor wordt het een race tussen Mitt Romney en Ron Paul, die zo goed als zeker gewonnen wordt door Romney.

Dan blijven Idaho, North Dakota en Alaska nog over, die respectievelijk 32, 28, en 27 gedelegeerden opleveren. Alledrie staten houden een caucus, een soort vergadering waaraan alleen partijleden mogen meedoen. Ron Paul, die het verrassend goed deed in de caucus in Iowa, kijkt hoopvol naar deze staten voor zijn eerste overwinning.

Nieuw systeem

Er valt dus veel te winnen op Super Tuesday, die volgens velen superbelangrijk is. Maar dit jaar kan deze dag ook minder doorslaggevend zijn dan voorheen. Door een nieuw systeem bij de Republikeinse voorverkiezingen wijzen veel staten niet langer alle gedelegeerden toe aan één kandidaat bij winst, maar worden ze proportioneel verdeeld over de kandidaten.

Zo ook in de tien staten op Super Tuesday. Dat betekent dat zelfs een kandidaat die het goed doet op Super Tuesday ook in de komende maanden nog moet strijden voor de 1144 benodigde gedelegeerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl