NOS NieuwsAangepast

Iran hervat internationaal overleg

Zes grote landen en Iran beginnen nieuwe gesprekken over het Iraanse atoomprogramma. EU-buitenlandcoördinator Ashton zegt dat ze namens de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland heeft gereageerd op een brief van Teheran.

De Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili had de brief gestuurd. De datum en plaats van de gesprekken zijn nog niet bekend.

Vreedzaam

Het nieuws volgt op nieuwe speculaties over een voorzorgsaanval op Iraanse nucleaire installaties. Het westen vreest dat Iran met het nucleaire programma een atoomwapen wil ontwikkelen. Teheran houdt vol dat het programma alleen is bedoeld voor vreedzame doeleinden, zoals de opwekking van energie.

Maandag zei de Israëlische premier Netanyahu dat Israël het zich niet kan permitteren om veel langer te wachten op een diplomatieke oplossing. Op een bijeenkomst van de Verenigde Naties zei Netanyahu dat hij zijn volk "nooit zou laten leven in de schaduw van vernietiging".

Inspecteurs

Eerder vandaag werd bekend dat de Iraanse regering bereid is om VN-inspecteurs toegang te geven tot een geheim militair complex. Het zogeheten Parchincomplex ligt ten zuidoosten van Teheran. De VN-inspecteurs vermoeden dat er in het geheim wordt gewerkt aan nucleaire technologie.

De inspecteurs wilden de afgelopen maanden al het complex bezoeken, maar tot nu toe werd de toegang geweigerd. De Iraniërs geven nu toestemming, naar eigen zeggen als teken van goede wil. Wel moeten het regime en de VN het nog eens worden onder welke voorwaarden het bezoek zal plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl