NOS NieuwsAangepast

Oud-premier IJsland voor de rechter

De IJslandse oud-premier Haarde houdt vol dat hij de financiële crisis die zijn land in 2008 trof, niet zag aankomen. Dat zei hij vandaag tegen de rechter op de eerste dag van het proces tegen hem. Het is de eerste keer dat een regeringsleider zich voor de rechter moet verantwoorden voor de beslissingen die tot de mondiale crisis van 2008 leidden.

Haarde wordt ervan beschuldigd dat hij er te weinig aan deed om een financiëel instorten van het IJslandse bankensysteem te voorkomen. In het bijzonder wordt het hem kwalijk genomen dat hij de aanbevelingen van een rapport uit 2006 niet heeft overgenomen. Daarin werd gewaarschuwd voor de wankele positie van de banken.

Haarde noemde de aantijgingen "belachelijk" en zei dat hij altijd het beste voor heeft gehad met zijn land. "Niemand had voorspeld dat IJsland financieel ten onder zou gaan", zei hij tegen de rechter. "Ik heb een schoon geweten."

Zeepbel

In korte tijd groeiden de banken van het kleine eilandje uit tot financiële reuzen, die negen keer meer waard werden dan het bruto nationaal product van IJsland. Toen de economische crisis het land trof, bleek de groei echter een zeepbel.

Haarde moest in 2009 het veld ruimen na protesten. Hij staat terecht voor het Landsdómur in Reykjavik, een speciale rechtbank voor politici, die voor het eerst in de geschiedenis van het land bijeenkomt. Een uitspraak wordt over twee maanden verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl