NOS NieuwsAangepast

Toekomst statiegeld onzeker

Verpakkingsfabrikanten hoeven vanaf 1 januari 2014 geen statiegeld meer te heffen op PET-flessen. Dat staat in een onderhandelakkoord dat staatssecretaris Atsma heeft gesloten met verpakkingsbedrijven en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Of het afschaffen van het statiegeld doorgaat, is nog maar de vraag. De VNG had het besluit liever in 2015 genomen, omdat dan duidelijk moet zijn of bedrijven duurzamere verpakkingen gebruiken. Daarom wil de VNG een speciale ledenraadpleging houden over het statiegeldsysteem.

Hergebruik

Het is de bedoeling dat er komende tien jaar meer kunststof verpakkingsmateriaal wordt ingezameld en hergebruikt. Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe ze het plastic afval inzamelen.

Nu worden de meeste PET-flessen bij winkels ingezameld, maar fabrikanten vinden dat duur en inefficiënt. Een statiegeldfles kost de fabrikant 6 cent per stuk.

Een goedkopere variant van afvalscheiding is het systeem Plastic Heroes, dat 1 tot 1,5 cent per fles kost. Daarbij kunnen mensen hun plastic in een zak stoppen en het inleveren bij een inzamelingspunt. Het afval wordt daarna gerecycled.

Zwerfafval

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht niet dat het verdwijnen van het statiegeld tot meer zwerfafval leidt. Als dat toch gebeurt, krijgen gemeenten daar een vergoeding van de fabrikanten voor.

Ook is afgesproken dat er een publiekscampagne komt over het verdwijnen van het statiegeld en waar mensen dan wel met hun flessen naartoe kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl