NOS NieuwsAangepast

Een echt stakingsrecord duurt ruim twee jaar

Een stakingsrecord! FNV Bondgenoten meldt "trots" dat de schoonmakersstaking 'de langste sectorstaking sinds 1933' is. De tiende week van de acties is vandaag ingegaan. Maar is dat nou echt recordwaardig?

Het vorige record stamt uit 2010. Ook toen waren het de schoonmakers, maar ze stopten er toen na negen weken mee. Interessanter is om te kijken naar 1933. Er is blijkbaar een staking uit dat jaar die nog langer duurde. Maar hoeveel langer?

27 weken. Zeevissers voerden actie tegen loonsverlaging. Dat is al meteen veel meer dan die tien weken van de schoonmakers.

Sectorstaking

En dan is er nog iets om naar te kijken. Het gaat bij de schoonmakers namelijk om 'de langste sectorstaking'. Dat impliceert dat er nog langere stakingen zijn geweest, maar die kleinschaliger waren. En dat klopt.

Sjaak van der Velden werkte bij het wetenschappelijk bureau van de SP en heeft zelf een database van stakingen gemaakt, op basis van een hele boel publicaties. Hij leverde in 2010 ook de cijfers aan FNV Bondgenoten op basis waarvan zij toen riepen (en nu weer) dat de schoonmakersstaking 'de langste sectorstaking sinds 1933' is. Uit zijn database haalde hij voor ons de vijf langste stakingen ooit in Nederland, voor zover bekend. En daarbij vallen de schoonmakersacties echt in het niets.

Top 5 langste stakingen ooit5. In 1890 staakten akkerbouwers van verschillende bedrijven 430 dagen voor loonsverhoging. Op het hoogtepunt deden er zo'n 550 boeren mee.4. 515 dagen duurde de staking van 20 kleermakers van het bedrijf Hertberger uit Eindhoven. Ze vonden dat ze te weinig verdienden.3. De sigarenmakers van Peeters uit Sittard staakten 567 dagen. Ze begonnen in 1921, maar de reden is onduidelijk.0 kleermakers van het bedrijf Hertberger uit Eindhoven. Ze vonden dat ze te weinig verdienden.2. Bij steenfabriek Ekema in Bierum staakten het personeel voor het afsluiten van een CAO. Ze hielden het maar het liefst 670 dagen vol.1. De langste staking in Nederland ooit duurde voor zover bekend ruim twee jaar. Om precies te zijn 843 dagen. Het was een staking van zagerijpersoneel bij de Gebr. Loos in Blokzijl in 1924. Ze wilden onder meer een CAO en erkenning vanuit een vakorganisatie. Na een strijd van 28 maanden werden de stakers, 87 stuks, ontslagen.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl