Mogelijk ook problemen Portaal

Regiokantoor van Portaal in Utrecht»
Regiokantoor van Portaal in Utrecht Google Streetview

Woningcorporatie Portaal kan in financiële problemen komen als de rente fors daalt. De corporatie wordt dan met een tekort van enkele honderden miljoenen geconfronteerd.

Portaal moet als de rente fors daalt een onderpand aan de banken geven van ongeveer driehonderd miljoen euro. "Bij een grote rentedaling hebben wij die reserves niet", zegt Dirk Jan van der Zeep, de financiële topman van Portaal.

Uit onderzoek van de toezichthouder, het Centraal Fonds Volkshuisvesting, bleek vorige week dat 24 woningcorporaties in financiële problemen kunnen komen als de rente fors daalt. Van der Zeep erkent dat Portaal daar bij zit. Bij Vestia zijn de problemen zo acuut dat de corporatie meer dan 1,5 miljard aan noodsteun nodig had.

Voldoende in kas

Bij Portaal is dat nu niet aan de orde. Van der Zeep benadrukt dat Portaal op dit moment voldoende in kas heeft. Portaal bezit ruim 53.000 woningen en behoort tot de top vijf van Nederland. De corporatie heeft voor meer dan 1,7 miljard aan leningen uitstaan.

De corporatie probeert de rente over dit bedrag zo laag mogelijk te houden. Daarom is het risico op een rentestijging afgedekt met 'derivaten'. De corporatie betaalt gemiddeld 3,5 procent rente over het geleende bedrag, bijna een procent minder dan het landelijk gemiddelde. Dat scheelt de corporatie ieder jaar zo'n zeventien miljoen euro.

Maar de keerzijde van deze deal is dat bij een forse rentedaling banken extra onderpand kunnen eisen. In het geval van Portaal op dit moment 99 miljoen euro. Als de rente weer stijgt krijgt de corporatie dit geld terug. Maar als de rente fors daalt moet er veel meer worden gestort en dat heeft de corporatie op dit moment niet.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 272 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1380 keer afgespeeld

Meer video en audio