NOS NieuwsAangepast

OVSE: verkiezing Rusland oneerlijk

De uitkomst van de Russische presidentsverkiezingen stond bij voorbaat al vast. Dat zegt het hoofd van de internationale waarnemersmissie, Tonino Picula. "Er was geen echte verkiezingsstrijd. Door de inzet van het campagnegeld van de overheid is er nooit twijfel geweest over de uitkomst van de verkiezingen", zegt hij.

De huidige premier Poetin won de verkiezingen met 63 procent van de stemmen en begint binnenkort aan zijn derde ambtstermijn als president.

De waarnemers van de OVSE en de Raad van Europa dringen aan op het instellen van een onafhankelijke kiesraad en het hervormen van de kieswet. Doordat die er niet is, kan niemand de uitslag vertrouwen, zeggen ze.

Goede sfeer

De verkiezingsdag zelf is volgens Picula in goede sfeer verlopen. Bij het tellen van de stemmen waren er problemen. In bijna 30 procent van de stembureaus waar de waarnemers de telling hebben gevolgd, zijn de procedures slecht nageleefd.

De leider van de waarnemers van de Raad van Europa, Tiny Kox, zegt dat dat leidde tot langzame en complexe tellingen. "Poetin vierde zijn overwinning op het Rode Plein, terwijl veel stembussen nog opengemaakt moesten worden."

In enkele gevallen wilde het hoofd van het stembureau dat de waarnemers weggingen, soms kwam de vertraging juist doordat de waarnemers aandrongen op scherpe naleving van de regels. De Europese waarnemers zijn bij 1000 van de 100.000 stembureaus geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl