NOS NieuwsAangepast

Geen bonnen vanwege politieacties

De politiebonden zijn begonnen met acties omdat de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. De bonden hadden minister Opstelten een ultimatum gesteld dat vanmiddag om 12.00 uur is verlopen.

De korpsen Utrecht, Flevoland en Gooi- en Vechtstreek beginnen als eerste regio's met acties. Agenten schrijven daar voorlopig geen bonnen uit voor lichte overtredingen waarbij de veiligheid van anderen niet in het geding is.

Als voorbeeld noemen de bonden door rood rijden, een klein beetje te hard rijden of fietsen zonder verlichting. "Uiteraard moeten de verkeershufters blijven opletten, want daar gaan we natuurlijk geen pardon voor geven", zegt Jan Willem van de Pol van de Nederlandse Politiebond.

Andere politieregio's volgen de komende dagen hun voorbeeld. Morgenochtend stoppen in ieder geval ook de agenten in Groningen, Friesland en Drenthe met het uitschrijven van bonnen voor kleine vergrijpen.

Ondergewaardeerd

De politiemedewerkers voelen zich volgens de bonden onderbetaald en ondergewaardeerd gezien de zwaarte van het politiewerk.

De bonden eisen een loonsverhoging van drie procent, een goede overgangsregeling voor de pensioenen en afspraken over hun rechtspositie. Minister Opstelten houdt vast aan de nullijn voor 2012.

Goed bod

Opstelten blijft erbij dat hij de politiebonden een reëel en goed verdedigbaar bod heeft gedaan. Hij zei er op te vertrouwen dat bij de acties van de politie de veiligheid van het publiek geen gevaar loopt.

De minister biedt de bonden onder meer een garantie op werk, geen gedwongen ontslagen en afschaffing van nachtdiensten voor oudere agenten. Ook wordt er geïnvesteerd in trainingen voor onder andere weerbaarheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl