NOS NieuwsAangepast

PVV: niet alleen praten over geld

PVV-leider Wilders wil bij de gesprekken over het begrotingstekort niet alleen onderhandelen over extra bezuinigingen. Wilders gaf bij aanvang van de onderhandelingen in het Catshuis aan dat hij ook toezeggingen wil op andere terreinen, zoals immigratie en asiel.

VVD, CDA en PVV praten de komende weken over nieuwe maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen.

Wil om te slagen

"De overheid geeft, als we niets doen, elk jaar 28 miljard euro te veel uit", zei Rutte op de persconferentie. "Het is voor ons allemaal van belang om dat tekort te verkleinen. Er is de wil om te slagen."

Rutte werd geflankeerd door Wilders en CDA-vicepremier Verhagen. Wilders gaf aan met weinig plezier aan de onderhandelingen te beginnen. Hij was minder optimistisch dan de premier. "Wij willen er ook uitkomen. Maar niet tegen elke prijs."

Wilders hamerde erop dat als de gesprekken alleen over financiën gaan, ze weinig kans van slagen hebben. Hij noemde immigratie en Europa als mogelijke onderwerpen.

Verantwoordelijkheid

Rutte zei daarop dat de coalitiepartijen, net als tijdens de formatiebesprekingen, rekening zullen houden met de wensen van de PVV. "Maar het heeft geen zin om de komende weken alleen onze partijprogramma's voor te gaan lezen. Die kennen we al."

Verhagen sloot zich aan bij de woorden van Rutte. "Ik heb vaker aan tafel gezeten voor moeilijke onderhandelingen. Het is zaak om onze verantwoordelijkheid te nemen en Nederland uit deze crisis te halen. Dit is geen tijd voor politieke stilstand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl