NOS NieuwsAangepast

Rusland kiest: webcams en fraude

Door redacteur Mandy Duijn, in Moskou

Honderdduizend Poetinaanhangers hebben zich met vlaggen en spandoeken verzameld op het Rode Plein, om rechtstreeks te horen dat hun favoriet voor de derde keer president van Rusland wordt.

Volgens de exit-polls en de eerste tellingen heeft Poetin ruim 62 procent van de stemmen behaald. Mensen op straat feliciteren elkaar, ook al was de uitkomst geen verrassing.

Overtredingen

Bij Golos, een onafhankelijke waarnemersorganisatie, stromen 's middags honderden overtredingen binnen bij het verkiezingsproces. Drie coördinatoren met koptelefoons verzamelen klachten van waarnemers uit het hele land via Skype.

Vanuit Samara vertellen waarnemers dat hun telefoons zijn afgesloten en dat ze fysiek zijn bedreigd door politieagenten. Ook in Oefa waren er problemen, maar het wordt niet duidelijk wat daar precies is gebeurd. De Skype-verbinding met de stad valt weg.

Slimmer

De muziekschool honderd meter verderop is vandaag omgedoopt tot stembureau nummer 164. Een rode loper wijst de stemmers de weg vanaf de ingang, de trap op naar de stembussen. Onderaan de trap rust een oude vrouw uit. "Ik heb op Poetin gestemd. Het is een intelligente man en hij komt uit Sint-Petersburg. Dat bevalt me wel. In Sint-Petersburg wonen slimmere mensen dan in Moskou."

Aan het plafond van het stemlokaal hangen twee camera's, gericht op de verkiezingscommissie en stembussen, waardoor iedereen kan meekijken via internet. De camera's zijn bedoeld om elke vorm van fraude te registreren. Veel stemmers gebruiken de camera's ook om hun familieleden de groeten te doen. Een vrouw zwaait met haar ene hand, belt met haar telefoon in haar andere hand en roept ondertussen 'zie je me?'.

Stemmen in supermarkt

De 200.000 webcamera's bieden een kijkje in de verschillende keukens van de stembureaus. In Penza, een stad ten zuidoosten van Moskou, kunnen mensen stemmen in de supermarkt. De verkiezingswaarnemers zitten er tussen de komkommers en tomaten. Op een stembureau in Tsjetsjenië is een dubbelganger van de Tsjetsjeense president Kadirov te zien, die zich dansend richting de stembussen beweegt.

Op het podium voor het Rode Plein is inmiddels een concert begonnen met bekende Russische artiesten. Vrouwen op de voorste rij zingen breed lachend met de teksten mee, terwijl veel Poetinaanhangers het gebied snel weer verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl