NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen waarnemen via webcam

Door buitenlandredacteur Aleid Steenman

Verkiezingen waarnemen, thuis vanachter je computer. Het klinkt futuristisch, maar in Rusland was het vandaag werkelijkheid.

De Russische parlementsverkiezingen vorig jaar december verliepen niet vlekkeloos. Er waren veel klachten over fraude. Op YouTube was het bewijs daarvan te zien. Premier Poetin besloot toen in alle 90.000 stembureaus webcams te plaatsen. En zo geschiede.

Handleiding

Een kleine handleiding: ga naar http://webvybory2012.ru. Klik op de social media waar je al een account van hebt, bijvoorbeeld Twitter of Facebook. Het kan zijn dat je inlog en wachtwoord wordt gevraagd. Dan verschijnt de kaart van Rusland. Zoom in op de plaats en het stembureau van je keuze. In principe zijn in elk stembureau twee webcams. Eén is gericht op de stembussen en de ander op de mensen van de kiescommissie die de paspoorten controleren en de stembiljetten uitreiken.

Ik heb nu heel wat stembureau aangeklikt, maar vaak krijg ik helemaal geen contact en blijft het beeld zwart of maar één van de webcams doet het. Het leukste is het natuurlijk als beide webcams het doen.

Wat je te zien krijgt, is heel wisselend. Zo was het in een stembureau in het verre Kamtsjatka duidelijk nogal koud, want op een gegeven moment trok een dame van de kiescommissie haar bontjas aan en nam weer plaats bij de stembussen om die in de gaten te houden.

Massaal bekeken

Aan het drukke getwitter te zien kijken Russen massaal via de webcams hoe het stemmen verloopt. Er zijn de nodige meldingen van fraude, bijvoorbeeld dat in een stembureau in Tsjetsjenië een kiezer een paar paspoorten uit zijn zak haalt. Ook wordt er getwitterd dat in stembureaus mensen expres voor de webcams gaan staan om zo het zicht op de stembussen te blokkeren.

Om 18.00 uur Nederlandse tijd sluiten de laatste stembureaus. Dat is in de regio Kaliningrad, het meest westelijke stukje Rusland. En daarna zal ongetwijfeld het commentaar losbarsten of dit webcam-idee van premier Poetin een succes was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl