NOS NieuwsAangepast

Van Rompuy: het moet gebeuren

Nederland kan zich houden aan een maximaal begrotingstekort van drie procent, zonder daarmee de economie kapot te maken.

Dat zei voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad vanmiddag in het tv-programma Buitenhof. Van Rompuy wordt ook wel president van de Europese Unie genoemd.

Drama

Volgens Van Rompuy wordt de omvang van de bezuinigingen in Nederland "overgedramatiseerd". Nederland is volgens de EU-president niet het enige land dat moet bezuinigen, "dus moet je je daarover ook niet al te veel zorgen maken".

De Belgische oud-premier vindt dat Nederland zich net als andere landen moet houden aan de Europese afspraken over de hoogte van het begrotingstekort. "Hoe landen dat doen, maakt me niet uit. Mijn taak is alleen om in de gaten te houden dat het gebeurt", aldus Van Rompuy.

Na de vele Eurotoppen en de nieuwe afspraken die daar gemaakt zijn om de financiën van de eurolanden weer gezond te maken, is Van Rompuy voorzichtig optimistisch dat het ergste achter de rug is.

CPB-cijfers

Het Centraal Planbureau meldde donderdag dat het begrotingstekort van Nederland zal uitkomen op 4,5 procent. Dat is 1,5 procent meer dan de Europese regels toestaan volgens de zogenoemde Maastrichtnorm.

Het kabinet en gedoogpartner PVV gaan de komende tijd bekijken welke bezuinigingen nodig zijn om het tekort op de begroting terug te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl