NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen Rusland in volle gang

De presidentsverkiezingen in Rusland zijn in volle gang. In het oosten van Rusland gingen de stembureaus zaterdagavond 21.00 uur Nederlandse tijd al open. Inmiddels zijn die al weer gesloten. In de rest van het land zijn de meeste stembureaus nu open.

Vertrekkend president Medvedev heeft zijn stem ook uitgebracht. Premier Poetin bracht zijn stem uit samen met zijn vrouw Ljoedmila, die zelden in het openbaar verschijnt.

In totaal zijn 110 miljoen Russen kiesgerechtigd. Ze kiezen een opvolger voor de huidige president, Dmitri Medvedev. Niemand twijfelt eraan dat de huidige premier, Vladimir Poetin, de verkiezingen zal winnen.

Poetin was tussen 2000 en 2008 ook al president. In 2008 was hij niet herkiesbaar en schoof hij Medvedev naar voren. Nu kan Poetin wel weer opkomen voor een derde ambtstermijn.

new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'profile', rpp: 5, interval: 6000, width: 250, height: 250, theme: { shell: { background: '#2e3540', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#000000', links: '#13417e' } }, features: { scrollbar: false, loop: false, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, behavior: 'all' } }).render().setUser('kysia').start();

Fraude

Poetin heeft vier uitdagers, maar geen van hen komt in de peilingen boven 15 procent van de stemmen. Poetin zelf staat in verschillende polls op 50 tot 66 procent. Als hij meer dan de helft van de stemmen krijgt, is hij al in de eerste ronde gekozen. Anders volgt er een tweede ronde. De ambtstermijn van de nieuwe Russische president loopt tot 2018.

In de stembureaus zijn 200.000 webcams opgehangen die moeten registreren dat er niet gefraudeerd wordt. Na de parlementsverkiezingen van december kreeg de kiescommissie veel kritiek omdat er volgens de oppositie zou zijn gefraudeerd.

De stembussen zelf zijn ook aangepast. Er kan nu maar één stemformulier tegelijk in worden gestopt. Bij de parlementsverkiezingen doken nog opnamen op waarop te zien was dat ambtenaren tientallen biljetten tegelijk in de bussen duwden.

Veiligheid

De laatste stembureaus, in de westelijke enclave Kaliningrad, sluiten om 18.00 uur. De uitslag komt waarschijnlijk komende nacht.

Rond de verkiezingen zijn verder strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Er zijn 450.000 politiemensen en militairen op de been.

Protest

De afgelopen maanden waren er protesten tegen de regering waaraan tienduizenden mensen deelnamen. Veel Russen zijn boos vanwege de vermeende fraude bij de parlementsverkiezingen en willen niet dat Poetin een derde termijn krijgt.

Naar alle waarschijnlijkheid houden de protesten ook na de presidentsverkiezingen aan. Voor maandag staat er weer een betoging gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl