NOS NieuwsAangepast

Agenten liegen over arrestaties

Twee verdachten van mishandeling en bedreiging van Amsterdamse agenten worden niet vervolgd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald, omdat de twee agenten in hun proces-verbaal hebben gelogen.

Dat het uitschrijven van een parkeerboete in november 2009 escaleerde en eindigde met de arrestatie van de twee, is volgens de rechter grotendeels de schuld van de agenten. Die beweerden dat ze waren mishandeld en bedreigd. Uit beelden van een camera bleek later dat daar niets van waar is.

Integendeel: als een agent op één van de verdachten afloopt, steekt die zijn handen omhoog en loopt hij naar achteren. De agent blijft echter op hem inlopen.

Ten val

Ook is te zien dat na een noodoproep een derde agent verschijnt. Die steekt zijn hand uit, blijkbaar om zich voor te stellen, waarna hij de man met een ruk uit de deuropening trekt waardoor de man ten val komt.

Omdat het proces-verbaal één dag na de arrestaties is opgemaakt, kan de rechtbank zich niet voorstellen dat de agenten zich het voorval niet goed herinnerden. Volgens de rechter hebben de agenten doelbewust een onjuiste versie van de waarheid opgeschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl